Je kent ze wel en je hebt ze misschien ook in jouw bedrijf: Een medewerker die altijd negatief is, bij wie het glas altijd half leeg is en die zo de sfeer aardig kan verzieken.
Het zijn ook vaak de mensen die zeggen als je iets wilt veranderen: Dat wordt toch niets, dat lukt toch nooit of we hebben dat al 100 keer geprobeerd en toen was het ook geen succes. Die alleen maar zeggen waarom iets niet kan.
Herkenbaar? Ja! Vermoeiend? Ja! Kun je daar iets mee? Ook ja!

Het gedrag dat je ziet bij deze medewerkers kan 2 oorzaken hebben: Of iemand is van nature een “azijndrinker” of het gedrag komt voort uit minder goede ervaringen van de medewerker met het bedrijf.
De 1ste categorie is ver in de minderheid. Heb je wel met zo’n medewerker te maken, dan kun je maar beter afscheid nemen van zo iemand. Daar is weinig eer mee te behalen. Sterker nog, het zet een negatieve toon naar de omgeving.
De gros van de medewerkers met dat negatieve gedrag acteren zo omdat er in hun ogen dingen zijn gebeurd waar ze nu nog last van hebben. Dan kun je denken aan: er is nooit naar hun geluisterd, misschien hebben we wel een promotie gemist of zijn ze gepasseerd voor een andere functie waar ze wel recht op hadden.  Het gaat er niet om of dat allemaal waar is, het is hun beleving en hun gevoel dat hun nu nog parten speelt.
Dat is jammer en doodzonde, want vaak zijn het vakmensen, die prima hun werk doen. Maar ja, die negatieve toon verpest niet alleen hun eigen werkplezier, maar ook dat van de collega’s die daar dagelijks last van hebben.
De vraag is of je deze situatie accepteert omdat ze nu eenmaal zo zijn of wil je iets eraan doen? Zo ja, wat kun je dan doen?

Net als bij het 1ste blog begint het “iets” door de situatie met de medewerker te bespreken.
Wat ik dan doe is het geven van feedback op de volgende manier:
Benoem het feitelijk gedrag van de medewerker en zeg wat het effect is van zijn gedrag op de omgeving.  Laat de medewerker zijn verhaal vertellen en toon begrip voor de argumenten als verklaring van zijn gedrag. Maar zeg ook dat zijn gedrag ongewenst is en niet hoort in je bedrijf. Want als het gedrag niet verandert, wordt het echt een probleem en heeft dat gevolgen voor de arbeidsrelatie.
Vraag wat de medewerker hieraan gaat doen en biedt zo nodig hulp aan om tot het gewenste gedrag te komen. En kijk ook of er punten zijn die misschien wel terecht zijn. Niet om het ongewenste gedrag goed te praten maar wel om obstakels weg te halen of dingen op te lossen.

In de praktijk zijn dat best wel moeilijke gesprekken.
Natuurlijk ga je zo’n gesprek aan vanuit een oprechte intentie, maar als je het niet goed aanpakt kan het gedrag van kwaad tot erger worden. Dan ben je verder van huis.
En hoe zorg je ervoor dat met alle goede bedoelingen van de kant van de medewerker hij daadwerkelijk zijn gedrag gaat veranderen?
Als je daarbij hulp kunt gebruiken of je weet niet zeker of je de goede dingen doet, dan is TOM jouw aangewezen partner.
Het TOM HR Abonnement  helpt je met deze vragen: Niet alleen bij dergelijke situaties, maar ook bij het neerzetten van een eenvoudig model waarmee je snel en effectief het negatieve gedrag van je medewerkers kunt monitoren, bijsturen en met ze bespreken.
Dat is altijd beter dan je achteraf afvragen: had ik niet eerder iets moeten doen en wat had me daarbij kunnen helpen?