Natuurlijk wil je de beste kandidaat aannemen, maar hoe weet je nu zeker dat je dat doet?
Herken je de situatie dat je wel eens de verkeerde keuze hebt gemaakt? Dat de nieuwe medewerker het al heel snel voor gezien hield of -nog erger- dat de kandidaat het voor gezien hield voordat hij/zij was begonnen.
Ook jij kan er vroeg of laat achter komen dat het toch niet een geschikte kandidaat was. Wat als die medewerker al een tijdje bij je werkt, bv. een jaar, en je moet dan afscheid van hem/haar nemen en weer een nieuwe medewerker gaan zoeken?
Jij zal dan zeggen: Daarom geef ik juist een jaarcontract, dan kan ik er nog van af.
Op zich klopt dat. Maar je hebt wel een gigantische investering gedaan door die medewerker te werven, selecteren, introduceren en intern op te leiden, wat dus eigenlijk voor noppes was. En je moet hetzelfde traject opnieuw gaan doorlopen. Reken eens uit wat je dat gaat kosten!
Het verbaast mij hoe zorgvuldig en afgewogen ondernemers omgaan met de aanschaf van nieuwe machines en goederen en met welk gemak soms nieuwe medewerkers worden aangenomen, terwijl een verkeerde investering in mensen toch vaak grote gevolgen heeft.
We hebben al bij de vorige blog gezien: Mensen zijn je belangrijkste kapitaal. De praktijk wijst helaas anders uit.
Jij zal dan weer zeggen: Dan neem ik alleen mensen aan als uitzendkracht. Dan betaal ik iets meer, maar heb mijn handen vrij als het niet goed gaat.
Ook dat klopt op zich. Maar ook dan gaat het je geld kosten en verstoringen in je bezetting opleveren. En, in deze toenemende krappe arbeidsmarkt, is het de vraag of je überhaupt nog aan mensen via een uitzendbureau kunt komen. In sommige sectoren, bv. de techniek en ICT, lukt dat nu al niet meer. Daar kun je mensen alleen maar binnen krijgen door zelf een contract te bieden, liefst nog meteen met een vast contract.

In de praktijk kom je voor moeilijke afwegingen te staan bij het aannemen van mensen. Het ideale schaap met 5 poten is er niet, en wat dan? Waar moet ik dan op inleveren? Vakkennis, ervaring, opleidingen, …?
En stel dat je onverhoopt toch dat schaap vindt, hoe weet je nu of hij/zij echt 5 poten heeft… Goed om te weten dat je hiervoor bij TOM terecht kunt.
TOM is door zijn ruime ervaring gedreven in het vinden van de juiste man/vrouw op de juiste plaats. Om het risico op een mismatch tussen bedrijf en medewerker te voorkomen, maakt TOM gebruik van een laagdrempelig assessment (TMA) om de blinde vlekken bij een kandidaat op te sporen en om er zeker van te zijn dat bepaalde competenties aanwezig zijn. Een dubbele check aan de poort dus. Dat geeft zekerheid dat jij en ook de kandidaat de goede keuze maken!

Het TOM HR Abonnement helpt je daarmee: Niet alleen met het aannemen van medewerkers, maar ook bij het neerzetten van een eenvoudig model waarmee je snel en effectief het functioneren van nieuwe medewerkers kunt monitoren, bijsturen en met ze bespreken.